Vroeger hadden we nog de 15 inch monitoren met beperkte grafische mogelijkheden om websites goed weer te geven; dus hadden we veel tekst en een enkel plaatje lukraak tussen de tekst geplaatst.

De 15 inch monitoren werden opgevolgd door grotere exemplaren, van 16 naar zelfs 17 inch en later die kasten van apparaten van 21 - 22 inch.
De grafische mogelijkheden groeiden mee dus gingen websites er ook steeds beter uitzien.

Echter het formaat van de site diende afgestemd te worden op de mogelijkheden van pc en zijn monitor.
Het formaat 800 x 600 pixels was lange tijd de standaard, daarna volgenden 1024 x 768 en 1366 x 768.

Veel websites worden momenteel nog getoond in deze standaards en zien er op grotere schermen niet meer bij de tijd uit. Een monitor met formaat 800 x 600 heeft nagenoeg niemand meer en ook de 1024 x 768 zullen langzaamaan vervangen worden door grotere exemplaren. Ikzelf zit achter een pc met een beeldscherm dat een resolutie van 2560 x 1440 aankan.

In de afgelopen jaren is de 'mobiele' pc in opkomst gekomen, we hebben het dus over de mobieltje of smartphone met een verkleine versie van de internet browser die we van de pc kennen.
Hiermee  kunnen ook website bezocht worden echter wordt dan slechts een deel getoond of moet er 'ingezoomd' of 'uitgezoemd' worden om de teksten goed te kunnen lezen. Het wordt hierdoor niet overzichtelijk meer. Naast de mobieltjes kwamen de pads, die weer een groter beeldscherm hebben en dus websites beter bekeken konden worden vanaf een 'mobiel' platvorm. In- en uitzoomen voor het goed lezen van tekst is echter nog steeds nodig.

Om dit op te lossen moet dus eigenlijk een website herkennen dat het bekeken wordt met een klein of groot formaat beeldscherm.

Daarop hebben de webdesigners iets verzonnen, namelijk dat een website zich gaat aanpassen aan de breedte van het scherm.

Dit heet Responsive Webdesign en dat zorgt ervoor dat een gebruiker een optimale website te zien krijgt dat zich heeft aangepast aan formaat scherm, van desktop computerschermen tot mobiele telefoons.
Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface.

Brand Webdesign heeft al veel websites in Responsive Webdesign opgezet. 

Bekijk ons Portfolio of volg de tags 'responsive webdesign' om een idee te krijgen van de mogeljkheden.