Waarom zou je investeren in een betaald CMS systeem om je site in op te laten bouwen, terwijl er ook gratis CMS systemen zijn die hetzelfde kunnen doen en misschien wel meer.
Dat is waar deze blog over gaat.

Het doel is uiteindelijk hetzelfde.
We willen namelijk een website dat er aantrekkelijk uitziet en gemakkelijk bij te houden is.

 

Vroeger hadden we nog geen echt systeem. Een development bureau maakte de website en plaatste artikelen en overige inhoud. Het resultaat was een statische website die in het begin nog up-to-date was maar na verloop van tijd outdated raakte. Wilde men een artikel aanpassen of een afbeelding veranderen dan was men dus aangewezen op de developer en maakte men additionele kosten. 

Met de komst van CMS systemen is daar verandering in gekomen. Het development bureau zorgde voor de uitstraling en eigenaar van de website kon zelf met inhoud c.q. artikelen en afbeeldingen aan de gang. Dat beperkte zich in het begin nog tot bepaalde delen van de website maar werd met de tijd uitgebreid waarbij eigenaar bijvoorbeeld ook wijzigingen kon doorvoeren in de menustructuur en dergelijke.

De huidige CMS systemen zijn zeer uitgebreid en worden steeds flexibeler.
Er systemen die gekocht moeten worden en vaak nog gekoppeld c.q. eigendom zijn van het development bureau (closed source) en er zijn zogenaamde open source systemen welke gratis te downloaden zijn.
Maar voor welk systeem dient een toekomstig website eigenaar nou te gaan?
Laten we het eens hebben over de voors en tegens van beide systemen.

Open Source versus Closed Source

Open source betekent dat er een heleboel mensen werken met dezelfde software omdat het vrij toegankelijk is. De input van al deze gebruikers zorgt ervoor dat de code solide is en steeds wordt verbeterd en dat de software eenvoudig te gebruiken is. Handleidingen zijn via internet meestal gemakkelijk te vinden en er zijn filmpjes en videos op internet te vinden met stap voor stap uitleg. Er zijn dus regelmatig updates van de software die voortdurend verbetert wordt en meegaat met de tijd. Hierdoor blijft de website qua techniek ook steeds bij de tijd en wordt gezorgd voor degelijke veiligheidsmaatregelen.

Vanwege de populariteit van open source systemen, veel mensen zijn namelijk bekend met de open source code, wordt er ook een hoger risico voor het hacken gecreƫerd. Als een toekomstig website eigenaar ervoor kiest om zijn website op te zetten in een open source systeem dient daarmee dus rekening gehouden te worden. Met regelmatig updaten van de code wordt hacken echter grotendeels voorkomen.

Hacken is overigens nagenoeg niet te voorkomen en is onafhankelijk van het gekozen CMS systeem. De recentelijk grootschalige hack door een Russische bende laat dat zien en heeft een groot deel van de websites in Nederland getroffen. Deze ook in diverse media onder de aandacht gekomen, waaronder op Nu.nl: http://www.nu.nl/binnenland/3902222/5600-nederlandse-sites-getroffen-in-grootste-hack-ooit.html

Open source systemen zijn onafhankelijk van een vast development bureau aan te passen. Website eigenaren kunnen namelijk gemakkelijk van developer wisselen aangezien het systeem breed bekend is. De website is bovendien geheel naar eigen inzicht en behoefte aan te passen; waarmee deze zich meer kan onderscheiden van het gros en daarmee unieker wordt.

Een closed source software is wat minder makkelijk toegankelijk voor hackers, echter voor ondersteuning dient men vaak terug te vallen op de makers. Ook zijn de systemen vaak volgens een vast stramien opgezet waardoor de uitstraling minder uniek overkomt. Helaas is daarnaast ook de toetredingsdrempel van closed source code is een stuk hoger. Een kleinere groep is ermee bekend, dus is er minder ervaring en collectieve kennis voorhanden. Dit komt neer op meestal veel hogere kosten over de gehele linie. Vaak moet je betalen voor de software of dienst, en als u niet meer tevreden bent over het pakket of de support dient u vaak over te stappen naar een ander met als gevolg dat er een geheel nieuwe website opgezet dient te worden.

Joomla en Wordpress open source

Brand Webdesign is gespecialiseerd in Joomla en Wordpress open source webdesign.
Beide behoren tot de top 2 open source CMS systemen en voldoen aan alle voorwaarden om een gebruiksvriendelijke en overtuigende website op het www te realiseren.
Klik hier indien u meer over informatie wenst over Brand Webdesign en wat wij voor u kunnen betekenen.

In een volgende blog zal ik meer ingaan op Joomla en Wordpress. Beide systemen kunnen tegenwoordig namelijk zeer goed SEO oftewel zoekmachine vriendelijk geoptimaliseerd worden.
Zie voor meer informatie:

SEO en INTERNET MARKETING SERVICES EN DIENSTEN

Lees ook mijn andere blog over Link Building